Moen Marin satser på ungdommen - Moen Marin

Nyheter

Moen Marin satser på ungdommen

«Det har vært en spennende og lærerik sommer», sier Sigrid Schaanning. «Vi har fått utfordrende oppgaver, men det er godt å kjenne på mestringen når vi får det til», følger Maria Skårdal opp. De er to av flere studenter som har vært i sving hos Moen Marin i sommer. Sigrid og Maria er begge kybernetikkstudenter fra NTNU og skal over sommeren ta fatt på siste skoleår med prosjekt og masteroppgave.

Kunnskapen om bruk av data er viktig for Moen Marin. «Vi ser på hvordan data kan bidra til å hjelpe havbruksnæringen. Sigrid og Maria har fått jobbe med hvert sitt område og det er imponerende å se hvor langt de har kommet på de ukene de har vært her», sier servicesjef Jan-Egil Wagnild.

«Jeg har jobbet med energioptimalisering i min sommerjobb», sier Sigrid. «Vi har sett på sensordata fra båter og benytter dette til å detektere hvilken operasjon båtene holder på med og hvor mye energi denne jobben krever». «Inntog av elektrifisering og strengere miljøkrav i næringen krever bedre innsikt i hvordan båtene forbruker energi. Denne jobben skal hjelpe oss å levere enda bedre båter og hjelpe våre kunder til å investere riktig og operere båtene enda mere optimalt», sier Jan-Egil.

Sigrid besøker NRS Farming og deres elektriske båt «Edel»
Maria tester ut en prototyp for algemåling

Maria har på sin side bygd en prototyp for automatisk analyse av vannprøver. «For meg som ikke har bygd noe før har dette vært utfordrende, men med god hjelp av Bård har vi fått bygd en prototype som fungerer!». Bård Odin Haugen jobber med utvikling i Moen Marin og har hatt ansvaret for å følge opp studentene i sommer. «Det har vært moro å jobbe med likesinnede,» sier Bård, som også er kybernetikkutdannet fra NTNU. «Målet med oppgaven til Sigrid er læring. Alger har vært en utfordring i næringen, og generell innsamling av miljødata er også viktig for å forstå hvordan havmiljøet forandrer seg over tid. Havet er tross alt en den viktigste ressursen for fiskeri og havbruksnæringa».

Sigrid (t.v) og Maria på Kolvereid